Monday, October 15, 2007

Un trou comblé

Scriu pentru ca mi-am dat seama ca nu e chiar normal ca nu am absolut nici un posting cu R. Barthes, omul care a adus critica la nivel de creatie, de arta. Nu stau sa povestesc mai mult despre cine e si ce a facut - asta puteti gasi pe internet- vroiam doar sa redau aici un extras foarte fain:

"Si j'étais écriain, et mort, comme j'aimerais que ma vie se réduisît, par les soins d'un biographe amical et désintéressé, à quelques détails, à quelques goûts, à quelques inflexions, disons des 'biographèmes', dont la distinction et la mobilité pourrait voyager hors de tout destin et venir toucher, à la façon des atomes épicuriens, quelque corps futur, promis à la même dispersion."

Ma tot intreb, cum se face ca oamenii care au marcat cel mai mult cultura (si care inca o fac) sunt ori evrei (Derrida,Lévinas, Adorno, Muller etc etc), ori homosexuali (Barthes, Foucault, Chéreau, R. Wilson etc)?!

4 comments:

Owner said...

cred ca aici avem exemplul par excellence al atentiei selective. Cum sa fie mai cei mai multi oameni influenti in cultura ori evrei ori homosexuali? in primul rand, CARE cultura? (as fi foarte curioasa daca si oamenii de cultura ai mayasilor erau evrei si homosexuali)... in plus, cum masori ce influenta au avut? si pe urma, cati sunt cei influenti care nu sunt nici evrei nici homosexuali, comparativ cu cei care sunt ba evrei, ba homosexuali, ba ambele?

trebe o tzaruca de atentie in generalizari... :)))

A. B. said...

ca am exagerat asta este clar:) Dar nu chiar atat de mult.
Cand vorbesc de cultura (in special franceza ca pe asta o cunosc ceva mai bine:) ) ma refer in special la cei care duc o adevarata munca de cercetare, la cei care reflecteaza asupra conditiei umane de la Shoah incoace, la schimbarile pe care le-a produs in modul in care ne percem rolul aici, ce nu mai poate fi, ce s-a schimbat etc etc. ---si nu e foarte surprinzator din moment ce evreii au fost cei vizati, iar homosexualii s-au simtit intotdeauna exclusi din 'cerc':) Ceea ce vreau sa spun ca in domenii ca semiotica, filosofia, filologie, tot ce tine de text si interpretare de exemplu, numele care revin in mod frecvent datorita aporturilor aduse sunt ale lor.
(si nu numai stiintele umane, cunosc destui cercetatori de vaza evrei:) si in arta la fel)

A. B. said...

cativa evrei celebrii
Albert Einstein

* Sigmund Freud

* Mendelssohn-Bartholdy

* Isaac Horowitz

* Yehudi Menuhin

* Léonard Bernstein

* Jean-Jacques Goldman

* Isaac Newton

* Karl Marx

* Leon Trotsky/Lev Davidovitch Bronstein

* Steven Spielberg

* Joseph Kessel

* Franz Kafka

* Marc Chagall

* Neil Diamond

* et bien sûr... Jésus-Christ (Yesuah Ben Yussef )

Owner said...

mi-i enumeri si pe restu de cateva milioane de oameni celebri care NU sunt sau au fost evrei? ca altfel nu putem trage concluzii de nici o culoare... ;)