Sunday, October 07, 2007

Gamelan & Tjak

Am revazut ieri un vechi prieten mare cunoscator de muzica indoneziana, probabil primul din Franta care sa aiba un gamelan (adica un soi de orchestra compusa din felurite instrumente in special de percutie, ori din bambus ori din bronz) si ne-am amuzat sa "cantam" la el. Acuma, multe lucruri ar fi de spus si de povestit. Exista mai multe tipuri de gamelanuri, cel pe care am ciocanit noi era unul balinez, folosit in special in riturile funerare (e mai mic de alte tipuri, si poate fi purtat de catre cortegiu). Muzica indoneziana nu poate fi gandita cu notiunile muzicii occidentale. E o muzica functionala, rituala. Instrumentele sunt foarte des folosite ca accompagnatori pentru oameni care intra in transa. Are virtuti magice. Nu o mai lungesc ca doar prin cuvinte nu pot evoca universul respectiv.
NB: in poza aveti un gamelan javanez. Se pare ca exista mari diferente intre tipurile de gamelan intre ele, si o si mai mare diferenta intre cele javaneze si balineze. Ce javanez e mai mare, are mai multe piese, mai multe clapete, mai multe gonguri si suna mult mai straniu decat cel balinez, macar ca daca e sa-l auziti pe cel din urma nu veti avea o senzatie chiar de familiar.:)

Tjak-ul este un gamelan vocal! E GENIAL! daca ati vazut Baraka, exista acolo niste imagini cu o multime de oameni care au mainile intinse in fata, care se intorc pe diferite parti etc. Ala face parte din tjak. E vorba de ritm. Tjakul poate ajunge pana la 23 de "voci" suprapuse! E cineva care joaca rolul gongului si care bate un ritm simplu pe care toate celelalte sunt adaugate. Si exista o serie intreaga de ritmuri de 3,4 - 7 poate mai multe ritmuri care intra cateodata la un sfert de timp dupa gong... ma rog. E greu de explicat. Dar si cand reuseste........!!!!!!!!!!!!!!!
Si tjakul este un ritual. Idea este de a intra in contact si de a reusi sa 'maitrise'ezi spiritele pamantului! Corpul este un element foarte important. Ajungi sa imiti tot felul de lighioane, soparle, gandaci, broaste etc. De altfel ritmul e atat de impunator ca aproape nu poti sa nu te misti.
Necesita totusi un antrenament, dar trebuie sa fie o experienta de neuitat!

aveti aici site-ul amicului de care va povesteam: http://www.musiquesdelebene.9tel.com/INDEX2.HTM
impreuna cu un alt site al unei prietene de-a lui, etnomuzicolog, care a scris mult despre cultura indoneziana si care da pe aceasta pagina multe amanunte foarte interesante despre gamelan:
http://www.cite-musique.fr/gamelan/plan.html

No comments: